OSINKO -hankkeen blogi

Blogien etusivu » Yleinen » Standing up at work – vaihtoehtoja istumiselle
09.09.14 klo 17.50 kirj.: Virpi Slotte
Standing up at work – vaihtoehtoja istumiselle

Olen kokenut lyhyen ajan sisällä kaksi tavallisuudesta miellyttävästi poikkeavaa tapaa tehdä töitä. Ensimmäisen koin mennessämme kokoukseen RYMin tiloihin. Isäntämme ohjasi meidät neuvottelutilaan, jossa oli vain korkea pöytä ilman tuoleja. Huomaavaisesti hän kertoi, että naapurihuoneessa olisi ihan tavallinenkin pöytä tuoleineen, jos haluaisimme mieluummin istua.

Ilokseni eläkeikää lähestyvä, ikinuori kollegani Jouko vastasi, että tämä käy oikein hyvin. Ja erinomaisestihan palaveri meni. Väittäisin, että iltapäivän  väsymys oli selvästi vähäisempää ja myös asiat tuli sovittua ripeään tahtiin ilman ylimääräistä rönsyilyä.

Tänään osallistuin työsuojelukoulutukseen, jossa tavanomaisen luokkahuoneen perällä oli kaksi seisomapöytää. Alansa tunteva kouluttaja kannusti ketä tahansa siirtymään välillä hetkeksi niiden ääreen seisomaan. Itse hyödynsin tarjotun mahdollisuuden välittömästi ja istuin ainoastaan taukojen aikana. Seisten kuunnellessa sain kokea saman kuin edellisenä kerralla –  keskittyminen parani ja väsymisen tunne pysyi kauemmin poissa.

Istumatyön haitoista on viime aikoina keskusteltu runsaasti.  Kun etsii aiheesta tietoa, hämmentyy hyötyjen määrästä. Liikuntafysiologi Arto Pesolan mukaan energiankulutus kasvaa 10- 13 prosenttia, kun ihminen nousee seisovaan asentoon ja aktivoi suuret, asentoa ylläpitävät lihakset. Eikä seisomisen hyödyt jää vain energiakulutukseen. Kun lihasten energiantuotanto käynnistyy, se aktivoi veren haitallisia rasvoja pilkkovan entsyymituotannon. Myös verensokeriarvot asettuvat paremmalle tasolle, diabeteksen riski vähenee.

Kukapa ei haluaisi näitä vaikutuksia?  Jo nyt on ollut asiantuntijoiden parissa vetoa siihen suuntaan, että jatkuva istuminen pitäisi rajoittaa kuuteen tuntiin. Harvoin tulee istuttua näin pitikä rupeamia kerralla mutta toimistotyötä tekevän istumisen kokonaismäärä nousee helposti suuriin lukemiin. Itse heräsin istumiseni huimaan määrään alettuani käyttää aktiivisuusmittaria. Silmiä avaavaa ja mielenkiintoista tietoa – suosittelen.

Kiinkossa on tehty päätös siitä, että kaikki uudet työpöydät tulevat olemaan sähköisesti säädettäviä mm. uusien tiimityöhuoneiden myötä. Loistavaa, mikä ilmenee hyvin myös Työhyvinvointilaitoksen perusteluista:

Sähköisesti säädettävä työpöytä – mahdollisuus vähentää istumista

  • terveyden kannalta on tärkeää vähentää istumista
  • vuorottainen seisominen ja istuminen lisää työn tehokkuutta
  • työasentoja voi vaihdella monta kertaa työpäivän aikana
  • seisominen rasittaa vähemmän selkää kuin istuminen
  • istumisen vähentäminen ja seisominen lisääminen tehostaa energiankulutusta ja auttaa näin osaltaan painonhallintaa
  • istuminen puolestaan rasittaa vähemmän alaraajoja ja verenkiertoelimistöä kuin seisominen
  •  niskahartiaseudun rasitus on vähäisempää, kun sähköisen pöydän voi säätää juuri sopivalle korkeudelle käsien tukemisen kannalta
  • erikokoiset henkilöt voivat hyvin käyttää samaa työpistettä
  • soveltuu hyvin myös apuvälineiden kuten pyörätuolin käyttäjille

http://www.ttl.fi/fi/ratkaisupankki/sivut/details.aspx?luokka=Ergonomia&item=549

Ei rekisteröityjä kommentteja