OSINKO -hankkeen blogi

Blogien etusivu » Yleinen » Loma voi antaa uusia näkökulmia työhön
03.07.14 klo 11.28 kirj.: Virpi Slotte
Loma voi antaa uusia näkökulmia työhön

Ei ole mitään yhtä oikeaa tapaa lomailla, sen tietää monet. Työssä on oma rytminsä, lomalla toinen. Tämä ilmeni selvästi viime aikoina puhuttaneesta Tampereen yliopiston lomatutkimuksesta. Siinä Jessica de Bloom tutkimusryhmineen kertoo jo muutaman lomapäivän riittävän töistä palautumiseen. Virkistäytyminen ja rentoutuminen alkoivat jo ensimmäisenä lomapäivänä tai viimeistään 2-4 päivässä.

Hieman enemmän pohdiskeltavaa jääkin siihen, miten loman hyvien vaikutusten haihtumista voitaisiin estää ja paluuta töihin helpottaa. Työterveyslaitoksen verkkosivuilla vinkataan loman jälkeisen ajan sopivan hyvin työyhteisön työkäytäntöjen ja töiden järjestämisen arvioimiseen uudella tavalla.

TTL:n Kirsi Aholan mukaan loman jälkeen osaamme katsella työtä uudesta näkökulmasta. Siirtymät voivat tarjota oivaltavia hetkiä tilannearvioille, koska oltuaan jonkin aikaa irrallaan rutiineista, asiat nähdään usein selvemmin. Silloin pitäisi varata pieni hetki menneen kevään arvioimiseksi - niin työn kuin arjen sujumisenkin näkökulmasta. Olivatko asiat niin hyvällä mallilla, että kannattaa jatkaa samaan tapaan vai olisivatko muutokset paikallaan hyvinvoinnin ylläpitämiseksi? Voisiko näitä näkökulmia ottaa huomioon tulevaa syksyä suunniteltaessa?

Tutkijat muistuttavat myös, että loman rentoutumishyödyt eivät kestä kuin pari, kolme viikkoa, jos palataan stressaaviin työoloihin, joiden korjaaminen laiminlyödään. Bloomin tutkimuksessa jotkut kertoivat lomavaikutuksen hävinneen jo ensimmäisinä päivinä. Siksi työstä palautumisesta pitäisikin huolehtia myös loma-aikojen välillä. Töistä on hyvä lähteä ajoissa ainakin pari kertaa viikossa ja muutenkin huolehtia omasta jaksamisesta.

Lisää aiheesta Sirkku Kivistön kirjassa "Vaihda vapaalle - lomalle lähtijän opas" (Työterveyslaitos, 2008). Opas kertoo miten elvyttäviä hetkiä voi ripotella jokaiselle työpäivälle ja -viikolle ja miten löytää loman jälkeen oikea rytmi työlle ja palautumiselle.

Työhyvinvoinnista kiinteistöalalla järjestetään syksyllä OSINKO-hankkeen toimesta aamupäivän luento 7.10.2014. Seuraa tiedotustamme kohdasta Hankkeen työpajat ja tapahtumat.
Ei rekisteröityjä kommentteja